Onderstaande column schreef ik in 2010 voor de Great Place to Live krant. Leuk om nog eens terug te lezen hoe zeer ik al bezig was met de commons, innovatie en overvloed.


Stel je eens voor…

Een wereld waarin we al onze dromen, ideeën, kennis, behoeften, wensen en wat we over hebben eenvoudig kunnen uitwisselen en realiseren.
Dat klinkt misschien als een droom, maar het mooie is dat dit al realiteit is en dat er in communities volop wordt geëxperimenteerd om dit verder uit te bouwen.
Als ik om me heen kijk zie ik dat het de kinderschoenen al voorbij is en dat er hard wordt gezocht naar de passende zevenmijlslaars.
Initiatieven als Durf te vragen, de Meemakers en natuurlijk ook Great Place to Live laten zien dat hier behoefte aan is en dat het werkt. In verschillende vormen, zowel online als in levende lijve, delen mensen hun kennis en netwerk, stellen vragen en helpen elkaar. Zonder dat er een directe tegenprestatie of beloning wordt verwacht, immers als we dit allemaal doen, komt er vanzelf weer wat bij de gever terug volgens het principe van wederkerigheid. Zo had er iemand laatst binnen een uur een beamer nodig op een specifieke plek en via #durftevragen op Twitter, werd dit simpel geregeld.

Door de stormachtige ontwikkeling van het internet en een groeiend bewustzijn dat ons huidig economisch systeem niet houdbaar is, zitten we aan de vooravond (of is die al achter de rug) van een transformatie. Veel dingen waar we nu nog bedrijven voor nodig (denken te) hebben, gaan we gewoon zelf doen. Waarom nog een verzekering afsluiten bij een bedrijf met als hoofddoel winstmaximalisatie? Als je ze nodig hebt, proberen ze daar door middel van juridische kronkels onderuit te komen, en minimaal de helft van het geld dat we aan premie betalen, komt nooit meer terug bij de verzekerden.
Dat kunnen we ook wel zelf! Zoals verzekeringen ook begonnen zijn.
Heel veel meer dan heldere afspraken en uitgangspunten, een transparant administratiesysteem en vertrouwen is daar niet voor nodig. Een administratiesysteem opzetten is tegenwoordig zo gepiept en vertrouwen is al een essentieel onderdeel van bestaande communities. Naast een financiële uitkering kun je bij zo’n ‘verzekering nieuwe stijl’ ook terecht voor diensten en kennis die je op dat moment in je situatie nodig hebt. Die zijn immers bij de verzekerde community in overvloed aanwezig.

We zijn dit millennium begonnen met de nuller jaren. Creativiteit en innovatie werden op de hoogste niveaus tegengegaan, maar gelukkig zijn we onze gang blijven gaan en staat er heel veel te gebeuren; de tienerjaren zijn begonnen! We gaan het lekker zelf doen, wij weten wel wat goed voor ons is, dwars tegen de gevestigde orde in of in samenwerking met, als ze mee willen veranderen.
Iedereen kan meedoen, je hoeft niet te gaan zitten wachten; Leef je droom na, kom in actie en maak het verschil. De mogelijkheden zijn er, zeer laagdrempelig en goedkoop, om iets in gang te zetten en een bijdrage te leveren aan de transformatie.

Doe mee en leg je steentje op het pad naar de wereld van overvloed!